Sestavení jídelníčku

Po úvodní diagnostice a zvolení inviduálního tréninkového plánu je nezbytné zvolit vhodný stravovací program k dosažení vytyčeného cíle.


Výživa

Základy správné výživy je možné shrnout do následujících pravidel:
  • upravit příjem potravy v závislosti na množství aktivity a charakteru postavy
  • vyloučení živočišného tuku
  • snížení konzumace jednoduchých cukrů
  • nahradit jednoduché cukry komplexními sacharidy
  • příjem syrové stravy
  • dostatečný příjem bílkovin
  • omezení konzumace tučných mléčných produktů
  • omezení příjmu potravin s vysokým obsahem soli
  • individuální stravovací plán lze stanovit pouze na základě diagnostiky a spolupráce s trenérem

Výživa při odstraňování tuku

Hlavní zásady:
  • rozdělení stravy do 6 dávek
  • vyřazení sladkostí a jiných potravin obsahujících jednoduché cukry
  • nahrazení jednoduchých cukrů složitými (celozrnné výrobky, rýže, těstoviny, brambory…)
  • zvýšení příjmu zeleniny (konzumace kdykoliv i večer)
  • vyřazení večerního příjmu ovoce
  • snížení živočišného a zvýšení rostlinného i rybího tuku v potravě
  • příjem energie spíš dopoledne a bílkovin odpoledne a večer
  • příjem 2-3 litrů tekutin bez cukru denně
  • zvýšení příjmu vlákniny
  • občasné zařazení očistných dnů (pití ovocných a zeleninových šťáv)